Viesti on selvä: Suomessa on edelleen paljon syrjintää ja tällaisen kiusaamisen sekä salailun ilmapiiri korostuu erityisesti pienimmillä paikkakunnilla. Pahinta nuorille on kuitenkin ollut salailu, joka on monilla johtanut masennukseen ja itsetuhoisuuteen ainakin ajatuksen tasolla (katso mitä aiemmin olen kirjoittanut homojen itsemurhista). Nähtävästi kaikkien elämä on kuitenkin kohentunut isoon kaupunkiin muuttamisen jälkeen.
Markus ja hänen äitinsä. |
Ohjelmassa nostetaan esille myös pienten paikkakuntien nuorisovertaistuen puute ja kuntien tukihaluttomuus. Tampereella on mahdollisuus käydä Setan nuorten illoissa, samoin kuin kaikissa muissa suurissa kaupungeissa. Pienillä paikkakunnilla taas tarvetta olisi enemmän, mutta mahdollisuuksia vähemmän.
Queer As Folk - S01E22 |
Alex sanoo lopussa kohtin hyvän sitaatin:
"-- tän hetkiseen Suomeen. Sanotaan että se on ihan ok ja kaikki saa olla sitä. Ja että se on hyväksytty asia. Kumminkin kun se asia tulee esille niin ei enää oo ok tai niin normiasia mille se päällepäin näyttää."Näinhän se pitkälti menee. Monella tietysti helpommin, joillain kodissa suhtautuminen on hyvä ja ystäväporukka tukee alusta asti, mutta ei läheskään kaikille. Ei ulkona uskalla olla oma itsensä, sillä väkivallan uhka on aina olemassa ja vaikkei sitä toisi esillekkään niin pelottaa että pian osuu tielle kuitenkin joitain "vääriä" tyyppejä. Anastasia toteaa olevansa iloinen voidakseen olla Suomessa suhteessa Venäjään, mutta kyllä täälläkin on vielä viharikoksia, muistellaana vaikkapa kesä Pride-iskua..
Ohjelma löytyy vielä Yle Areenasta http://yle.fi/ohjelmat/1027286, mutta siitä lähteestä se on nähtävissä enää 6 vuorokautta joten kannattaa katsoa se mahdollisimman pian!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kirjoita tähän mitä tuli mieleen (kommentointi erittäin suotavaa :D)